Boot van morgen

Boot van morgen

Op de voorjaarsbeurzen waren veel nieuwe daysailers te zien en in die massa viel de Domani S30 extra op. Het is een Belgisch concept naar ontwerp van de Nederlander Peter Bosgraaf. Samen werkten ze aan de boot van morgen (Italiaans: Domani), die vandaag al te zeilen is.

Achter het nieuwe merk staat Michael Goddaert, van beroep piloot, maar altijd al gek van boten. Hij had plannen voor een eigen boot en bouwde eerst een jacht voor zichzelf. Toen iedereen deze mooi vond, vond hij mede-investeerders voor een verbeterde versie, de Domani 30. De styling is modern, met een geïntegreerde boegspriet zoals bij de Club Swan. Het is bedoeld om regelmatig dagen en weekenden lekker te zeilen op een stijlvol jacht.

De constructie is degelijk, vooral het polyesterwerk oogt goed. Wel zijn er nog veel afwerkingsdetails anders op te lossen, zoals de randen van het dakluik en het instrumentenpaneel dat op de verkeerde plek is geplaatst. De romp is in sandwich met schuimkern gebouwd en op vaste plekken rond de kiel is vollaminaat toegepast.

In navolging van succesvolle Nederlandse daysailers als Saffier en Eagle, is veel aandacht besteed aan comfort en design. Daarom heeft de boot achter de grootschootoverloop een ruim zonnebed. De schoot is er goed te bedienen, want de kuip is ruim, maar compact genoeg om gemakkelijk bij alle lijnen te kunnen. De dekken zijn bekleed met kunststof teakvervanger en ook de voetlijsten zijn van dat materiaal gemaakt. In kuip mis je wel een opbergplek voor vallen en eventueel een zwaluwnest voor de kleine spulletjes Bij de carbon helmstok wordt de motor bediend, een Torqeedo 2 kW elektromotor met Lithium Ion accu’s en klapschroef. Geluidloos ontwikkelt de lichte boot (ca. 1800 kilo) elektrisch voldoende snelheid. Nog mooier is dat je met deze aandrijving zeilend weer stroom kunt opwekken.

Onderdeks is de Domani geïnspireerd op indeling van een andere Belgische icoon, de Etap. De kajuit is heel licht, maar niet bijzonder ruim. Je stapt binnen via de handig weggewerkte koelbox onder de trap. Er is een klein komfoor en er zijn vier eenvoudige slaapplaatsen. Slim is de tafel, waarvan je het blad kunt opklappen zodat je op het eenvoudige toiletje voorin niet in het zicht zit. De boot is verder luxe uitgevoerd en dat geldt ook voor de zeiluitrusting. Er is gekozen voor een Carbon mast met Hagoort laminaatzeilen en massieve verstaging. De Domani heeft een stalen kiel die 1m80 diep steekt, maar in de toekomst is ook diepgang van 1m20 mogelijk. De standaard zeil garderobe bestaat uit een 25 m2 squarehead grootzeil en een 110 % Genua van 16 m2. Op de lichtweerdag bevalt vooral de 34 m2 Code Zero.

Op ruimwindse koers haalden we bij maximaal 9 knopen wind een snelheid van 6,3 knopen. Met het lichtste zuchtje wind, glijdt de boot als een zwaan door het water. De Domani pakt gemakkelijk snelheid op, is totaal niet nukkig en ziet er bovenal schitterend uit. Waar alle boten om ons heen geparkeerd liggen, leggen wij probleemloos rak na rak af. Het is een met een prijs van rond de €100.000 een exclusieve dagzeiler voor liefhebbers van design en snelheid. Over de afwerkingsdetails maken we ons geen zorgen. Aan alles merken we dat Godaert een verstokte perfectionist is.

Bron: De Telegraaf

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en mis geen enkele update
INSCHRIJVEN
Schrijf u in op onze nieuwsbrief en mis geen enkele update
INSCHRIJVEN